Diari de Setge: 17 de setembre de 1713 (dia 55)

Jornada LV del setge. Diumenge. Setè dia del novenari de les dames de la ciutat. Avui han ferit en una càrrega, a prop del Convent dels Caputxins, el capità del Regiment de Cuirassers de Sant Miquel Ignasi Lasaosa i el tinent Josep Romeu. Després de migdia alguns enemics s’han avançat per la dreta de Caputxins a les cases de Lleviol i altres. Els hem fet foc durant dues hores i cos a cos, en un combat sagnant en el qual veiem la cara i la mort de l’enemic, els hem obligat a desallotjar les cases i a retirar-se a les seves línies. Un desertor ha explicat que els borbònics han perdut en l’acció un capità de granaders, dos oficials i molts soldats. La nostra artilleria ha impedit que els seus batallons de cavalleria poguessin actuar amb tranquil·litat en suport de l’acció. Per la part de Safont els nostres fusellers han continuat el foc d’ahir. Hem tornat a apressar un llaüt amb queviures per l’enemic. La comissió que escruta els establiments religiosos de la Ciutat a la recerca de pecúnies per a la defensa ha trobat a la Catedral avui l’extraordinària quantitat de 13.240 lliures; amb elles defensarem per més temps la nostra Ciutat.

Font: http://www.diaridesetge.cat

Entren a Barcelona 3 desertors borbònics.

Regiment de dragons-cuirassers de Sant Miquel. Comandat per Pere Vinyals; tenien com a Tinent coronel: Joan Bernet; Joan Calveria; Joan  Espiagua; i, com a Sergent Major: Antoni Molina; Joan Francesc Molina baró  de Purroi.

El regiment de dragons-cuirasses de Sant Miquel es va  crear el 28 d’agost. Estava previst que donés cabuda als veterans de cavalleria  aragonesos i efectivament una part important dels seus components van ser  d’aquesta nacionalitat. Va ser una unitat potent que probablement tenia la  plantilla coberta i que comptava amb uns 500 combatents. Durant el 1713 van  prestar servei en les guàrdies i en les escaramusses en l’entorn directe de la  ciutat. Entre altres accions forces del regiment van carregar contra l’enemic  al sector del convent de Caputxins el 17 de setembre de 1713.

Regiment de Dragons de Sant Miquel (Moià)

El 17 de setembre, Pere Vinyals, Coronel dels dragons de Sant Miquel,  junt amb José Cester, Antonio Navarro i Ignacio Laceosa, tots ells capitans de dragons, van sortir a fer front a l’enemic, mentre que Juan Berne, Tinent Coronel, amb una altra partida de cavalleria es dirigia a rebutjar-lo. I ho va fer amb tanta serenitat, destresa i valor, que no només va aconseguir contenir-lo, sinó que va desorganitzar completament un gruix d’infanteria i cavalleria que havia enviat el duc de Populi. Les bateries de la plaça van jugar perfectament. La pèrdua va consistir en el capità Ignacio Laceosa, el Tinent del Sant Jordi José Romeo i un sergent del mateix esquadró i alguns ferits.

Olga Hiraldo i Martí

Fonts consultades: http://www.guerradesuccessio.cat; Gazeta de Barcelona; Regiment de dragons-cuirassers de Sant Miquel (Moià); Historia del memorable sitio y bloqueo de Barcelona y heroica… de M Bruguera.

Aquesta entrada ha esta publicada en Diari de Setge, Història. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Diari de Setge: 17 de setembre de 1713 (dia 55)

  1. Joaquim Planas diu:

    El Coronel Pere Vinyals i Veguer era flaçanenc . Va neixer a Can Vinyals de Flaçà el 1 de juliol de 1679 . De família amb títol de noblesa atorgat per Carles V el 1555 .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *